zaterdag 2 mei 2015

"Exclusive" donuts :)

In "den aldi" stond er een goede maand of 2 een machinetje in reclame waar je EN donuts, EN cupcakes EN popcakes mee kon maken. Graag trakterende kindertjes in gedachten leek me dat wel leuk om in huis te hebben.

De cakepops en muffins werden al eens uitgeprobeerd, maar vandaag waren de donuts aan de beurt* (*lees: de ideale manier om je 4 jarige met ochtendhumeur toch in een goede bui te krijgen).

Het receptje voor donutdeeg:

260 g bloem
130 g suiker
260 ml melk
5 eetlepels olie
3 eieren
1 zakje bakpoeder

Afwerking: hier mag je volledig 'total loss 'gaan :). 

Dit levert een relatief vloeibaar deeg op dat we in de donutvorm van ons "exclusive" machinetje proberen te krijgen. Heel exclusief ziet ie er niet uit, maar hey, ik ben er best tevreden mee. Van links nr rechts: muffins - donuts - cakepops

 

6 tal minuten in "het machine", voorzichtig uithalen en nog eens en nog eens en nog eens (er kunnen maar 7 donuts per keer bakken :)). 

Dan, (voor mij het tricky gedeelte): suikerpasta opwarmen. Ik koop zo'n mega pot in het Gents bakkershuis van fondantsuiker. Misschien heeft de Aveve dit nu ook al. Vervaldatum hoef je zelfs geen rekening mee te houden, dat blijft eeuwig goed! 

Ik legde de suikerbolletjes op een bordje (nadat ik hier aan dacht na de 7e donut). Dop de bovenkant even in de suikerpasta (nog op het vuur, anders stolt die onmiddellijk terug), dan in de suikerkorrels et voila. Waarom is dit nu het tricky part? Ewel.... omdat gesmolten suikerpasta heet is, omdat *ondergetekende* neiging heeft om vingers in hete mengsels te verbranden, omdat *ondergetekende* dit eigenlijk wel al weet, maar toch gewoon de donuts met de blote hand in de suikerpasta legt, en omdat *ondergetekende* hierbij dus tot 4 maal toe dezelfde vinger per ongeluk in de suikerpasta heeft gedoopt. 

Merijn wou de suikerpaste orange. Dat is gelukt :), maar daarmee zie je bijna niet het verschil met de donuts zelf. Wit of groen of roze staan ook nog op het verlangslijstje volgende keer!  


 Het resultaat (selectie beste donuts :)).

 In een schoon zakje (ook van het Gents bakkershuis) en hop, ze beginnen hun "exclusive" label toch al een beetje eer aan te doen he. Blije kindertjes hier! 


3 opmerkingen: