woensdag 28 augustus 2013

Eva dress met overdreven lange fotouitleg :)

De Eva-dress is een gratis patroon voor een tricot jurk, wat je hier kan vinden. Na het printen van de 64 pagina's kan je gezellig aan het plakken gaan. Hierbij moeten uiteraard alle lijntjes goed overeenkomen! En je hebt best wel wat plaats op je tafel of op de grond nodig... 


 Van dit samengesteld blad kan je dan de patroon delen overtekenen en uitknippen. Naadwaarde is al inbegrepen, dat is best wel sympathiek :). Je ziet van links naar rechts: beleg middenstuk voor, waterval-hals, rokpand voor, middenstuk voor, beleg halslijn, rokpand achter en rugpand.We beginnen met het beleg van de halslijn aan de halslijn te stikken. 
 Speld je beleg hals aan de halslijn van het rugpand, goede kanten op elkaar en stik vast (ik deed alles met overlock)


Nu maken we de waterval-hals. Hiervoor markeer ik de kruisjes die op het patroon staan met rijg-garen. Zo zie je nog tot waar je moet stikken nadat je het patroon verwijderde...  Op deze aanduiding bracht ik een verstevigend stiksel aan (paar keer op en neer met heel kleine zigzag, eigenlijk zo goed als ter plaatse stikken).


 Eerst paar centimeter van waterval-hals aan elkaar overlocken. (Hoeft niet per se, maar maakt het aanzetten van het rugpand eenvoudiger).


Draai de waterval-hals naar de andere kant van de stof na het stikken. Dit stuk gebruik je dan om recht op recht op het rugpand te leggen. Speld vast en stik schoudernaden aan elkaar. Dit ziet er binnenin dan zo uit... Die lange draadjes van de overlock werken we straks nog weg.

Na maken we het middenstuk voor waar de plooitjes in komen. Vouw volgens de patroon delen en rijg vast met rijggaren. 


We hebben nu een stuk met plooitjes en eentje zonder plooitjes. Leg deze op elkaar (eens niet recht op recht, maar averrechtse kant van stuk met plooitjes op rechte kant van stuk zonder plooitjes). 

Rijg rondomrond vast.


Nu kunnen we het kleed zelf in elkaar spelden. Leg het middenvoor stuk onder het voorpand met de water-val hals. Flip dan het middenvoorstuk 180 graden naar omhoog zodat het ondersteboven met de recht op recht kant op je voordeel van het kleed komt. Zo ben je zeker dat je stof er op de juiste manier aanstaat.  Je pakt dus eigenlijk je twee onderhoeken, en flipt de stof ondersteboven naar boven toe. Links blijft links en rechts blijft rechts. Ik vind dit persoonlijk de eenvoudigste manier om zeker te zijn dat mijn stuk stof er juist zal aanstaan (maar de uitleg zelf hier trekt precies op niet veel :)). 

Stik vast en zet je voor-rok er ook aan, recht op recht. Opnieuw gebruik ik hetzelfde trukje, leg je stuk dat er aan moet komen, zoals het er moet uitzien onder je kleed in wording. De bovenhoeken van je kleed blijven liggen, maar flip de onderhoeken helemaal naar boven zodat je stuk stof recht op recht op je bovendeel van het kleed terecht komt. 

 Met het achterpand doen we net hetzelfde. Hier hoeft enkel het rokgedeelte er aan gezet te worden.

Zet dan de twee zijnaden aan elkaar (draai eerst je kleed binnenste buiten), en zorg ervoor dat de plaatsen in je patroon waar je knipjes moest geven perfect overeen komen. (Niet alleen hier, maar ook bij het aan elkaar zetten van de andere delen van het kleed). 

Nu nog omzoomen (mijn overgetekend patroon maat 42 was gemakkelijk 15 cm te lang) en nog de mouwtjes met de tweelingnaald stikken. Voor het omzoomen met de tweelingnaald speld ik af op 2.2 cm, als je dan je stof gelijk legt met de 2 cm aanduiding op je naaimachine, zit je perfect met je tweelingstiksel. Enkel hechten op het einde, als de cirkel rond is.Dan nog 'truc special' om de overlocknaadjes van de hals af te werken. Je neemt je overlock draadjes, plooit ze naar achter en onder de naad. De naad zet je dan vast met de tweelingnaald aan de goede kant van je stof. Zo heb je een mooi naadje zonder loshangende stiksels! 

En dan nog de aan-foto's. Ik ben maar model op vervanging, want het kleed is voor mezelf eigenlijk te groot en de stof past niet in mijn kleurenpalet, dus eigenlijk staat het kleed me ook helemaal niet, maar gelukkig heb ik een vriendin die er wel gelukkig mee zal zijn! Hopelijk niet te kort, want ik ben bij het afknippen van de zoom wel héél ijverig geweest :). 


45 opmerkingen:

 1. Ik had die al eens uitgeprint, maar geraakte er niet aan uit. Misschien moet ik toch maar eens een nieuwe poging wagen want ik vind het model wel super met dat gerimpelde stuk op de buik dat verbergt wat moet :) Je uitleg zal dus ooit nog van pas komen. Thx!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. na je lessen van volgend jaar kom ik wel aan jou uitleg vragen :)

   Verwijderen
  2. Daar vrees ik voor... Op een gans jaar gaan we 1 bloes en 1 kleedje maken. Ik heb getwijfeld om toch maar weer bij jullie te komen... Maar kom, ik zal toch wel zeker iets leren hé.

   Verwijderen
  3. oei, klinkt nogal traag... Maar onze eerste les was ook enkel uitleg over de regels en het kiezen van een patroon. Les 2 zal patroon overtekenen en tegen les 3 misschien beginnen naaien? We kozen voor het apple hemdje uit de ottobre, heb je misschien ook al gemaakt?

   Verwijderen
 2. Super zeg!!!! Daar zat ik nu nekeer écht op te wachten, want ik snapte er geen fluit van :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en nu moet je nog wat wachten om te weten welke maat je binnenkort moet maken!

   Verwijderen
 3. Mooi kleedje, het patroon hou ik hier ook bij en de tutorial (overdreven lang zou ik niet zeggen) natuurlijk ook.
  Thanks!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig gedaan!
  Thx ook voor de uitgebreide duidelijke uitleg!
  Ik ben een groentje dus misschien is dit een rare vraag: Welk soort stof moet je hiervoor gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. best een rekbare stof zoals tricot bijvoorbeeld. Dat kan je op een gewone naaimachine ook wel stikken, maar het is wel lastiger dan met een overlock. In katoen kan in principe ook wel, maar dat is minder 'vergevingsgezind' dan tricot, dus moet ook wel beter aanpassen, en om katoen mooi te doen passen heb je meestal een rits nodig om in je kleed te geraken.

   Verwijderen
 5. bedankt voor de superuitleg met foto's!
  ik heb het patroon hier ook geprint klaarliggen, en nu kan ik er eindelijk eens werk van maken dankzij jou :-)

  (give away bij mij => madebyelke.blogspot.be)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heel erg mooi, maar je hebt dan ook een prachtig figuur ! :-) leuk dat je lid bent van mijn blogje en natuurlijk ga ik jou ook volgen

  lieve groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh, dank je voor het compliment! Maar euh, er is een reden dat ik mijn benen er af geknipt heb hoor, hihi. En ik heb uiteraard de beste foto's genomen, ik had er ook heel wat mindere. Maar ik loop hier nu toch te glunderen hoor :).

   Verwijderen
 7. wauw, ik vind dit echt ZO een mooi kleedje!! Maak je er voor mij ook eentje?? ;-) Ik snap er namelijk geen jota van! Je tutorial ziet er duidelijk uit, maar mij zakt de moed al in mijn schoenen, ieks! Maar het is een prachtig resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tut tut tut, met je overlock geen excuus meer :). We zullen eens een middag samen naaien :).

   Verwijderen
  2. een overlock hebben is één ding, snappen wat je ermee moet doen is iets anders ;-) En dat stofje, vol bewondering, moest ik het zo zien liggen in de winkel of in een online webshop, keur ik het niet eens een blik waardig maar allez, zo in dat kleedje, wauw, echt!

   Verwijderen
 8. mooi, heel mooi, ik hou heel erg veel van een watervalhals!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het patroon, net als je uitleg gedownload, maar nu ik er wil aan beginnen, snap ik de uitleg van de watervalhals niet zo goed.
  Eerst en vooral, zie ik geen kruisjes op het patroon staan, en ik begrijp niet goed waar ter plaatse moet gestikt worden.(ik kan het ook niet opmaken uit de foto)
  En dan, "de watervalhals een paar centimeter aan elkaar overlocken, en de stof langs de andere kant leggen. Sorry, maar ik kan er niet aan uit. Moet je de stof over het stiksel heen draaien?.
  Kan je nog een woordje meer uitleg hierover geven aub?
  Voor de rest is alles me zeer duidelijk en ik wil er spoedig werk van maken. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je stikt eerst de eerste paar centimeter van de watervalhals van het voorpand vast aan 'zichzelf' dus gewoon de goede kant van de stof naar boven leggen, de hals plooien zodat de averechtse kant van de stof zichtbaar wordt en dan enkel de eerste paar cm stikken zoals op de 2 fototjes.

   Dan draai je deze lap stof om, zodat de averechtse kant van de stof zichtbaar is, en je enkel nog de goede kant van de stof aan de watervalhals ziet (volgende fototje). Deze lap stof leg je dan recht op recht op het rugpand. Ik hoop dat dit het al wat duidelijker maakt!

   ALs je het verstevigende puntje niet in de stof geeft is dat volgens mij niet zo erg. Het is misschien geen kruisje op het patroon, maar een streepje, kan dat?

   Verwijderen
  2. ik zit hier met net dezelfde vraag. Nog maar net begonnen en ik zit vast met de hals. Heb al wel wat genaaid, maar ik zie niet goed op de foto wat er met die kruisjes en versteviging moet??

   Verwijderen
 10. Dankjewel voor je uitleg! Heb al eerder zin gehad om eraan te beginnen, maar nu gaat het ervan komen!
  Een vraagje: valt het jurkje groot of klein? Kwestie van de juiste maat te kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het valt aan de ruime kant. Je kan gerust een maat kleiner maken dan je normale confectiemaat

   Verwijderen
 11. Djeezes; 64 pagina's !!!! Hoe geraak je daar aan uit !
  In elk geval het is een modellleke dat je echt wel beeldig staat. Hip, hip hoera voor de moedige ma !
  Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben nog maar net beginnen naaien maar door je duidelijke uitleg kan ik niet wachten om hier aan te beginnen! Bedankt voor de tijd en de moeite die je erin gestoken hebt om alles zo duidelijk te verwoorden !!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ga dit opslaan want ik het al vele keren een leuke Eva dress voorbij zien komen in blogland en wie weet durf ik het binnenkort ook aan om eentje te naaien.Bedankt voor de hele uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mag ik vragen hoeveel stof je voor dit patroon nodig hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zou rekenen op 2 meter. Met 1m80 kom je waarschijnlijk ook wel toe, maar niets zo vervelend als net nog wat stof te kort te hebben!

   Verwijderen
 15. Pretty! Love this style neckline. Pinned

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik krijg de nr 5 van het patroon niet aan elkaar geplakt. Ik geraak er niet aan uit :-( Iemand tip aub?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wat bedoel je met de nr 5? Op de tweede foto zie je alle onderdelen die je zou moeten bekomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heb maat 48 uitgeprint, patroon klopt niet. De rok is veel te nauw ten opzichte van het boven stuk.Kan nu al het stof weggooien. Baal verschrikkelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zou dit ook gaan met een katoenen stofje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hmmm, ik denk dat dat niet ideaal is. Je zou er zeker een rits moeten in maken in de zijnaad vb.

   Verwijderen
 20. Ik kan het patroon niet downloaden omdat mijn email adres niet geaccepteerd wordt 😔

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik kan het patroon niet downloaden omdat mijn email adres niet geaccepteerd wordt 😔

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Klopt het dat het patroon nu 7,45 euro kost?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik zie het patroon ook niet als ik op de link klik. Heb je toevallig nog de PDF (of iemand anders die dit leest)? Zo ja, zou je het willen mailen naar miriammaas apestaartje hotmail.com? Alvast superbedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik kan het ook niet vinden, althans niet gratis denk ik dan :( Wil iemand het mij ook mailen? joycevanrixtel at home.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Nu ruim 2 jaar later kan ik het patroon helaas ook niet meer vinden.
  Heeft iemand het PDF bestand (van 64 pagina's :) ) nog. Zou het graag ontvangen
  (annemiekhaagen@hotmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet hoe je het patroon moet downloaden, ik kan hem niet vinden. Misschien kan iemand mij helpen of door sturen .

   Verwijderen
 26. Ik zou ook heel graag dit patroon willen hebben. Maar kan het dus niet meer downloaden op de site van Craftsy.
  Heeft iemand het nog? Ook ik zou het graag ontvangen. (TitiaKlasen57@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Zo te zien ben ik niet de enige die op zoek ben naar dit patroon :) Zou er nog iem dit willen delen met me? dank je wel! tomenvicky@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 28. had graag dit patroontje gewild is een mooi kleedje kan iemand mij helpen daarbij vriendelijk bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ook hier opzoek naar het patroon, iemand dit te deel? a.de.bruin@live.nl

  BeantwoordenVerwijderen