dinsdag 11 november 2014

De ideale soesjes!

Ik had al een hele week zo'n zin om soesjes te maken. Het is nochtans een groot werk en je doet het dan ook niet zomaar voor een soes of twee drie... Dus toen de traktatie voor de verjaardag er aan zat te komen wist ik meteen wat het ging worden. SOESJES!!!!

Ik gebruikte volgende recept (van in de bakles, lang lang geleden al ondertussen :)). Linker kolom is goed voor een 40-tal kleine soesjes. Rechterkolom dus voor een goede 70 tal!


Eerst water met boter en snuifje zout koken. Als de boter gesmolten is en het water kookt, pan van het vuur halen en in 1 keer alle bloem eronder mengen. Goed roeren tot je een kleverige deegbol bekomt (Foto 1). Dan 1 voor 1 de eieren er onder kloppen (Foto 2). Stroop je mouwen maar op, want dit is een zwaar werkje! Eerst zal je ei los over je deeg lijken te lopen (Foto 3), maar naarmate je klopt kan je het volledig onder je deeg mengen terug. Nadat alle 6 je eieren onder je deeg zijn gemengd krijg je een glanzend maar nog stevig deeg zoals bij foto 4.
Nu het deeg in de spuitzak doen en vormpjes spuiten. Langwerpig voor eclairs, rond voor soesjes. Voor hapklare traktaties zijn de soesjes het leukst, een eclair is direct al een grote hap! Omdat ik niet graag spuitzakken afwas, gebruik ik wegwerp plastieken puntzakjes waar ik onderaan een gat in knip voor de spuitmond. Soesjes op voldoende afstand van elkaar spuiten, want ze komen nog op! De bovenkant nog instrijken met wat losgeklopt ei, dan worden ze mooi bruin. Een kwartiertje ongeveer op 175 graden in de oven en de oven NIET OPEN MAKEN voor de soesjes mooi gerezen zijn, anders vallen ze in! Ze zijn klaar als ze lichtbruin worden en hol klinken aan de onderkant. 


Ondertussen kan je al aan je banketbakkersroom beginnen.

1 liter melk
1 eetlepel boter
200 g suiker
4 eieren
50 g vanillebloem (= puddingbloem Dr Oetker bijvoorbeeld)
30 g maizena

Melk met boter aan de kook brengen. Beetje melk aan de kant houden en kloppen met eieren, suiker, vanillebloem en maizena. Dit mengsel bij de kokende melk gieten (geen klonters! Desnoods zeven voor je het bij je melk giet) onder goed roeren en blijven roeren op een zacht vuurtje tot het goed indikt. Dan de kom au-bain-marie in koud water zetten om af te koelen. Af en toe nog roeren om vel op de pudding te vermijden. Voor het in de soezen te spuiten meng ik nog 200 ml opgeklopte slagroom onder de pudding, dit maakt het nog smeuiger en lekkerder!


En dan de afwerkingsfase! Chocolade (250 g) smelten met wat boter en melk (room kan ook). Soezen opvullen met je banketbakkersroom, opnieuw met een spuitzak en spuitmondje. Dat kan via een gat in de onderkant, maar ik prikte gewoon met de spuitmond een gaatje in de zijkant. De gevulde soezen dan 1 voor 1 in de chocolade dompelen of instrijken. Laten afkoelen en klaar!

Voor het vullen

Allemaal ingespoten met banketbakkersroom

Allemaal in de chocolade gedopt

En voor de presentatie deze keer eens 'zotjes' gedaan en ze allemaal op een torentje gelegd en nog extra versierd met gesmolten witte chocolade. Al moet ik zeggen dat de aparte soezen naast elkaar nog leuker en handiger zijn dan deze soezentoren! 

 Voila, een dikke 2 uur later zijn de 40 soesjes klaar. Het heeft een pak minder lang geduurd om ze op te eten :).

4 opmerkingen:

 1. Ah, jeugdsentiment, sjoekes! Mijn oma maakte dat ook zelf. Elke keer zei ze dat ik mij mocht diketen, en elke keer moest ik stoppen na x aantal sjoekes en beloofde ze dat het de volgende keer wel mocht :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmmh, ik weet al wat hier op tafel verschijnt volgend verjaardagsfeestje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai wat een werk! Mijn lieftallige wederhelft vond dat ik al zot deed met deze traktaties:
  http://www.handgemaaktdatsmaakt.blogspot.be/2014/11/homemade-birthday-dress.html
  Jouw soesjes zien er wel geweldig lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen