woensdag 15 augustus 2012

DE biscuit

De biscuit.... De grote schrik van vele vrouwen! Rijst hij of rijst hij niet? Zal het een mooie taart worden of gebruiken we hem toch maar beter als frisbee...? Ewel, neen, met een héél eenvoudig, simpel trukje kan iedereen (iedereen?), jaja IEDEREEN een biscuit maken! Echt waar!

HET recept:
4 eieren
160 g suiker
80 g zelfrijzend bloem (of bloem + bakpoeder)
80 g aardappelzetmeel

DE afwerking
500 ml slagroom
4 eetlepels suiker
blikje uitgelekte perzikken op stroop
fruit naar keuze voor versiering
hagelslag of bresiliennenootjes
wat grand marnier of andere likeur

Klop de eieren met de suiker op tot een héél luchtig geheel en tot het mengsel bijna wit ziet. HIER klop je de lucht in de taart en de truck is dan om deze lucht niet meer te verliezen. Om platte misbaksels te vermijden :). Je moet dus kloppen tot je voldoende 'belletjes' ziet!

Zeef de bloem en aardappelzetmeel in 1 keer in je opgeklopt eiwit-suiker mengsel. Meng MET DE HAND door met een garde (een klopper) in je mengsel te gaan en je garde terug naar boven te brengen. DOE ALSOF je je garde gaat afkloppen tegen de rand van je pot, maar stop NET VOOR je de rand van de pot bereikt. Als je tegen je pot aantikt verlies je al je lucht en is je biscuit naar de vaantjes :)!. Door de schok-beweging valt je mengsel terug in je pot. Herhaal deze handeling tot alle bloem goed vermengt is met de rest. Je moet nu een dik luchtig beslag bekomen hebben dat we bakken gedurende 30 min bij 160-180°C in een goed beboterde en bebloemde bakvorm. En dan krijgen we dit...OOOOhhhhhhh, ZOooooooo MMMoooooiiiiii!
 
Snij de biscuit in 2 plakken en 'trempeer' met een mengsel van de uitgelekte perzikken-stroop en een scheutje grand marnier. Euhhh, wat datte? Tremperen? Ewel ja, zo: je taart aandoppen met een borsteltje... 
 Klop de slagroom op met de suiker tot heel stijf, en verdeel iets minder dan de helft in het midden van je taart. Bestrooi dit met de uitgelekte perzikken. Leg je andere helft biscuit hier terug bovenop en smeer het geheel in met slagroom. Dit vergt een beetje geduld soms :). Als je begint met enkel de zijkanten in te smeren, kan je deze als een karrewiel door de bresiliennenootjes of de hagelslag rollen. Eens de taart volledig is ingesmeerd met slagroom kan je ze versieren met fruit naar keuze. En klaar is kees!

Nog een kleine tip ivm bresiliennenootjes. Die kan je héél gemakkelijk zelf maken door een mengsel van 50% suiker en 50% amandelpoeder samen op te warmen in de pan (vb 40g suiker en 40g amandelpoeder). Met wat geduld gaat dit mengsel langzaam bruin worden en de breseliennenootjes zijn klaar! Neem de pan wel onmiddelijk van het vuur, want eens het bruinen begint is er geen stoppen aan en is de stap naar donkerbruin en TE bruin snel gezet :). Hmmm, lekker, zo'n pan vol nootjes!3 opmerkingen:

 1. Bedankt om dit zo duidelijk weer te geven; ik zal er mij nu zelf wel eens aan wagen !
  Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, mijn biscuit kan ik gerust een dagje eerder maken, maar tremperen en slagroom zeker beter niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik durf ze wel een dag op voorhand te maken als je ze koel kan bewaren, dus het kan wel. De smaken lopen dan zelfs nog wat beter door in elkaar. De slagroom zelf kan na een nacht wel de neiging hebben wat in de biscuit te dringen en dus een iets minder dikke laag te zijn. Maar eigenlijk maak ik ze over het algemeen van de avond er voor.

   Verwijderen