zondag 27 november 2016

duo pyjama fun

2 onesies, dat was de uitdrukkelijke wens van mijn twee jongens! Minder stof voorraad, dat was de uitdrukkelijke wens van mijn man! En nog eens iets maken, dat was mijn uitdrukkelijke wens! 

De drie wensen werden dus verenigd in twee -al zeg ik het zelf- superleuke onesies. Eentje maat 128 (voor mijn 6-jarige) en eentje maat 146 (voor mijn 9-jarige). De stof en het patroon lagen al een tijdje geknipt, maar ik vond nu pas de tijd er effectief aan te starten. De eerste onesie nam toch wel een paar uur in beslag. De uitleg in ottobre is nogal beknopt, maar met wat online hulp werd het alsmaar meer duidelijk hoe de knopenpat moest genaaid worden. De kamsnaps inzetten herinnerde me er terug aan dat ik héél blij ben geen knoopsgaten te moeten maken! 

De tweede onesie ging al een stuk vlotter, ware het niet dat ik één patroondeel verkeerd legde, waardoor de orientatie van de benen niet meer klopte... Normaal hangt het volledige patroon aan elkaar, waardoor je je niet kan vergissen. Ik dacht echter slim te zijn door de twee patroondelen los te laten, zodat ik was speling had om het patroon te verlengen. En zo was er ook speling om de ideale positie op mijn - te nipte- stof te bepalen. Die slimme ideeën werder echter snel ingehaald door de vaststelling dat ik het beengedeelte van het patroon anders had georiënteerd dan het rugdeel. Resultaat: onmogelijk te naaien! Het was gelukkig op te lossen door het rugdeel in twee te knippen en de benen juist georiënteerd terug aan de rug te naaien. Hierdoor verloor ik wel een deeltje van de verlenging die ik in de rug had gestopt, maar de onesie past gelukkig nog perfect. 

Wolf en Merijn zijn super super blij. De eerste dagen werd de pyjama in het weekend niet meer uitgedaan. De tweede dagen werden de kleren na thuiskomst van school enthousiast uitgezwierd (je mag dit letterlijk nemen, met hopen kleren in de living op de grond verspreid als gevolg :)) en met de onesie in de zetel gekropen. Geen mooier compliment dan je jongens die de onesie zo zacht vinden en je een dikke knuffel geven uit 'contentement'! Ik zal snel moeten wassen, of elk nog een tweede exemplaar moeten voorzien 'me dunkt'! En dat laatste past dan weer perfect in het voornemen van minder stof in huis te hebben. Elke onesie vreet toch wel minstens 1.5 meter, dus dat is ideaal :)! 


 
Patroon: Sandman (ottobre 6/2015) mt 128 en mt 146
Stof: tijgers (Znok) via facebook (stof de stofkes) en magnificent monsters (Poppy) online bij Stof & Co


 The making off...

Patroon knippen - met fout georiënteerde achterkant (linksboven op foto) en de uiteindelijke oplossing. Stukken 'open' tussen boven en onderkant bij eerste foto is voor de verlenging van het patroon (een 4 tal cm in totaal). 


 Knopenbies in voorpand naaien.
Links en rechts van MV stikken - inknippen tot op 2 cm van einde en schuin tot aan start stiksel (1 cm van einde) - halve cm inplooien (gemakkelijkst om knopenbiezen eerst in te strijken, zo 'onthoud' je stof de plooien).


 Knopenbies invouwen tot onderaan. Onderaan tot over je stukje stof vouwen waar je inknipte. Driehoekje dat onderaan ontstond vrijlaten. Dit zowel links als rechts. Deze vouwen op 1 mm van rand vaststikken over volledige lengte, tot aan je eerste stikpunt (tot waar je ook inknipte, op 1 cm van einde van bies)


Onderkant afwerken: twee knopenbiezen over elkaar leggen (rechts over links voor meisjes, links over rechts voor jongens). Het driehoekje stik je dan vast van stikpunt tot stikpunt (je eerste stikpunten waar je in startte om de knopenbiezen vast te zetten). 

 

Zo ziet het er dan uit aan de voorkant! Klaar voor de kamsnaps! Je kan ook nog verstevigend stiksel geven in het deel onder de knopenbies, wat zichtbaar is aan de buitenkant. Ik stikte een rechthoekje met kruis door, staat niet op de foto.  



 

3 opmerkingen:

  1. Inderdaad zalig als ze zo hun appreciatie tonen! Ik zou ook wel in zo'n onesie willen rondhoppen, maar daar gaat de vriend niet meer akkoord gaan vrees ik ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tof zeg en wat zijn je jongens gegroeid!!!
    Ik ga hier zeker nog eens komen kijken als ik hem ooit maak, netjes uitgelegd :)

    BeantwoordenVerwijderen