zaterdag 5 november 2016

Bosbessen-citroencake

Deze lekkere cake heeft een frisse citroentoets en oogt prachtig mooi met de paarse bosbesjes! Samen met nog een topping van roomkaas-citroen vormt het een lekker herfstig maar toch fris dessertje. In het oorspronkelijk recept smeren ze de roomkaas-citroen topping volledig over de cake, zodat hij helemaal wit wordt, maar toen de cake uit de vorm kwam vond ik het patroon van de besjes zo mooi dat ik het niet over mijn hart kreeg dit te bedekken. Het extra glazuur kwam dus gewoon op het bordje terecht en zo kan iedereen nog doseren zoals hij zelf wil! Bovendien heb je minder topping (en dus minder boter) nodig. Win-win situatie dus :). 

Ingrediënten:
Deeg
250 g bloem
2 tl bakpoeder
snufje zout
250 g boter (kamertemperatuur)
200 g rietsuiker
zeste van 1 citroen
4 eieren
250 ml (karne)melk (kamertemperatuur)
250 g blauwe bessen
1 el bloem

Bloem met bakpoeder en zout zeven in een kom. Boter met suiker en citroenzeste zacht kloppen. Hier een voor een de eieren bijkloppen en dan afwisselend een beetje melk en beetje bloemmengsel tot alles onder je beslag zit. De bosbessen in een eetlepel bloem wentelen en voorzichtig onder het beslag mengen. Dit geheel in een ingevette bakvorm gedurende 1 uur bij 180°C in de oven plaatsen. Met prikker testen of de cake binnenin niet meer vochtig is voor je hem uithaalt. 

Topping
200 g roomkaas (kamertemperatuur)
125 g boter (kamertemperatuur)
4 el bloemsuiker
zeste van 1 citroen

De roomkaas met de boter (beide op kamertemperatuur) mengen tot een glad geheel. Hierbij de bloemsuiker en zeste van citroen mengen. Als je boter schift in de te koude roomkaas kan je je pot "au bain marrie" zetten in wat warm water in je gootsteen (den pompbak zoals we zeggen :)). Kloppen met de hand tot een mooi geheel. Dan kan je het in de frigo plaatsen tot je cake klaar is. In het oorspronkelijk recept worden de hoeveelheden voor de topping verdubbeld zodat je de volledige cake kan bedekken, maar dat vind ik persoonlijk niet nodig (en zou ook een totaal betekenen van 500 g boter voor 1 cake, wat ik er toch wat over vond, haha). 

Smakelijk!! Hier werd er in ieder geval goed gesmuld! De orchidee hebben we niet opgegeten :). En met de twee kale citroenen die je overhoudt na het maken van de zeste kan je misschien citroenwater maken. Of als je nog goede tips hebt, laat maar weten!
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten