dinsdag 29 september 2015

Een Ole met Puffins

Puffins, Engels voor papegaaiduikertjes. Super leuke vogeltjes zijn dat! Puffend, maakt mijn auto correct ervan, en ja, dat was het bij momenten ook wel wat :).
 
Om te beginnen had ik te weinig stof gekocht. Ingegeven vanuit het idee dat ik deze keer niet te veel stof wou overhebben kocht ik 70 cm puffins. En dit voor een Ole in maat 122... Wat gepuzzel maakte duidelijk dat er compromissen diende gemaakt te worden. Een trui zonder kap bijvoorbeeld... Of eentje met een kap in een ander stofje.
 
Ik doorbladerde al mijn ottobres op zoek naar de ideale trui (want die kaft met inhoudstabel - schitterend idee trouwens - dat is er nog steeds niet van gekomen). De Ole bracht soelaas. Met een sweaterstofje dat ik nog in de schuif had liggen. Ideale match.
 
Ole is een zalig patroontje om mee te werken! Hier zie je het eindresultaat. Mijn 'bemerkingen' (beperkingen maakt auto correct ervan, weer juist :)), vind je beetje lager. Maar eerst genieten van het resultaat!
En dan nu, de troubleshooting. Ten eerste, bleek de mouwen juist gepositioneerd te krijgen wel 'verdraaid' moeilijk... Hier zie je hoe het zou moeten zijn, en hoe het was... Op welk punt in de handleiding ik die mouwen een twist gegeven heb weet ik niet, maar er zat niks anders op dan de mouwboord terug los te maken en de mouwen opnieuw juist in elkaar te stoppen... Voor de volgende versie ga ik gewoon de mouwboord al aan de voering zetten, en pas de mouwen in elkaar stikken als laatste stap. Dan kunnen ze niet verstrengeld geraken tijdens het proces...

Ten tweede: de beschrijving om buiten en binnen stof aan elkaar te zetten, met de kap er nog eens tussen. Eerst verstond ik er bitter weinig (niks eigenlijk) van. Na wat geprobeer, gepruts en geredeneer werd me duidelijk dat deel 1 van de boord aan de buitenstof vast diende te komen, en deel 2 van de boord aan de binnen stof. Ik zat door een fout tijdens het aanzetten van de kamsnaps aan 1 kant (deze op de foto) met verstopte kamsnaps, maar aan de andere kant met kamsnaps die de twee stoflagen van de boord doorboorden. Nota aan mezelf: zet de kamsnaps pas op het einde op je boord als ze toch zichtbaar mogen zijn aan beide zijden. Enkel bij verborgen kamsnaps moet je ze al in je boord zetten voor je deze aannaait aan binnen en buitenstof.Stik boord onderaan volledig van links tot rechts, met inbegrip van het uitgeplooide hoekje. Doe je dit met het hoekje waar de kamsnaps al de twee stoflagen doorboorde, dan is het verdomd moeilijk dat hoekje goed uitgeplooid te krijgen!Dan boord naar binnen plooien en nog eens (op je stiklijn van je overlocksteek), vaststikken.Voor het keergat probeer ik eerst het toe te naaien gaatje zo klein mogelijk te maken. Het originele keergat was ongeveer 15 cm groot. (Je ziet het op de foto van de goede mouw hierboven). Door dit gat met wat gepruts zo ver mogelijk recht op recht te leggen en vast te stikken, kon ik het verkleinen tot dit kleine gaatje dat dan met de ik en jij steek werd dichtgenaaid.


Conclusie: Ole is een super patroontje om mee te werken. Er volgen er zeker nog meer! Zonder schoonheidsfoutjes deze keer. Al vind ik de omkeerbare trui met eens wel en eens niet kamsnaps wel leuk geworden. Dus we zullen maar zeggen dat we het er om gedaan hebben :). Realiteit is dat ik mijn kamsnapsgaten aan de verkeerde kant van de boord had gemaakt, waardoor ik ze niet meer verborgen kon houden, en dus maar direct de twee stoflagen gebruikte om zichtbare kamsnaps te installeren. Maar ik ben blij met het resultaat, dat is wat telt :)!

Stof: Puffins - Andreas Lauren (Kersenpitje)
Patroon: Ole (zonen 09, mt 122)

10 opmerkingen:

 1. Ondanks al je bemerkingen toch een supertrui geworden! Zo leuk, het Puffins-stofje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En zo zie je maar dat de volhouder wint! Super mooie Ole met een prachtig stofje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb echt net dezelfde fouten gemaakt. Misschien toch niet zo'n duidelijke handleiding...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bij de mouwen is er idd iets dat niet helemaal klopt denk ik. Maar het kan ook aan mezelf liggen :). 50% kans waarschijnlijk dat het mis is als je er niet echt goed op let. Een vriendin van me die ook een Ole maakte had het ook, de getwiste mouw!

   Verwijderen
 4. Ik maakte al drie Oles en geen getwiste mouwen :) Je moet inderdaad je hoofd er goed bijhouden.
  Wat een leuke Ole. De volgende die ik maak is er eentje met een rits. Als je zin hebt wil ik wel eens samen naaien .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb me net de gratis rits-uitbreidings-uitleg aangeschaft :)! Dus ja, dat zie ik wel eens zitten!

   Verwijderen
 5. Ik vind het een hele leuke Ole! Inderdaad goed je hoofd erbij houden, letterlijk doen wat er in het patroon staat, en dan kom je er vanzelf wel! Je kleine man zal in ieder geval stralen.

  BeantwoordenVerwijderen