donderdag 20 augustus 2015

allemaal rokjes

Afgelopen weekend was een feestweekend. Eerst Merijn zijn verjaardag voor de kindjes van de klas, dan het feest voor de dochter van een vriendin en zondag nog eens een feest voor Merijn voor de familie. Er werd dus lustig taarten gebakken, gefeest en tussendoor nog genaaid!

Voor het zaterdag-avond verjaardagsfeestje polste ik eens of de jarige dochter graag een rokje wou. En ja, dat wou ze wel! Bovendien heeft de jarige dochter een zusje dat toevallig ook ons metekindje is en heeft de mama van de jarige dochter een nieuwe partner die zelf ook nog eens twee jarige dochters aan het feestje toevoegde... En zeg nu zelf, met 1 rokje toekomen en 3 meisjes teleurgesteld achterlaten, dat is echt wel not done he :). 

Vrijdagavond 23u stuurde ik een foto met de stofjes door naar de mama van de jarige. De 4 stofjes werden goedgekeurd, en al een geluk vallen alle meisjes ongeveer in dezelfde maten-categorie. 2 8-jarige rokjes en 2 7 jarige rokjes had ik nodig...

Het model is het eenvoudigste dat je kan bedenken. Een simpel a-lijntje in tricot. Ik gebruikte het patroon voor de 7-jarige rokjes en legde dit gewoon 1 cm verder van de stofvouw voor de 8-jarige rokjes en dat werkte prima!

Alles werd in 4-voud geknipt en door de overlock gejaagd. Tegen 00u30 waren de rokjes klaar, op het omzoomen na... Dat ging ik wel nog zaterdag zelf doen, tussen de 2 feestjes door...

Uiteraard liep er zaterdag bij het omzoomen vanalles mis. 'In de rapte' ging ik de rokjes gewoon maar 1 cm omzoomen met een enkel stiksel. Geen gepruts met tweelingnaalden. MAAR.... dat enkel stiksel trok op de ballen... Na poging nr 3 (en evenveel losgetorn), dan toch maar de tweelingnaald bovengehaald, met de hete adem in de nek van manlief, die met de autosleutels in de hand al vroeg hoeveel werk ik nog had... bijna klaar liefje! hoorde ik mezelf zeggen...

Iedere keer ik een rokje afhad gooide ik het naar achter (dat mag je letterlijk nemen), zodat manlief het kon fotograferen en onmiddellijk ook inpakken. Rokje 1, 2 en 3 werkten goed mee. Rokje 4 vond het nodig om zo ongeveer 10 cm voor ik rond was van tweelingnaaldstiksel over te gaan tot 1-ling naald stiksel. Spoeltje op, grmbl... Dan mag je toch effe vloeken he... Snel snel nieuw spoeltje opgespoeld, rokje verder omgezoomd en rokje aan manlief gegeven voor pakje + foto... Die foto, die zal je er zelf moeten bijverzinnen, want die is in de rapte vergeten! Daar gaat mijn perfecte blog-post... Het stofje zie je wel bij het overzicht, die lieve vogeltjes daar :).

Wat later dan gepland op het feestje toegekomen. Rokjes werden uitgedeeld en goedgekeurd door de meisjes! En grondig bestudeerd door de volksjury van naaiende oma's en schoon-oma's (lees binnenstebuiten gekeerd, gevoeld, gewikt en gewogen). Gelukkig met glans geslaagd, oef! En daarmee was het ijs gebroken tussen oma- en schoonoma die elkaar op het feest ook voor de eerste keer zagen. Wie weet hebben mijn naaisels geholpen om de fundamenten te leggen van een mooie nieuw-samengesteld gezin familiebalans :).  Ah, de wereld redden kan toch soms zo eenvoudig zijn..:)

En, welke is jullie favoriet? 
 13 opmerkingen:

 1. Allemaal "schoontjes" de vogeltjes vind ik top!
  Steek jij nog elastiek in taille of hoe bereken je de omtrek als het voor kado is....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem 70% van de omtrek van het rokje voor de tailleband, zonder extra elastiek in en dat is meestal wel ok.

   Verwijderen
 2. De bloemetjes zijn mijn absolute favoriet! Echt heel leuk gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De eerste! <3
  Ik heb dat stofje al een par keer mislopen, maar is zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zal ik eens checken of je nog een rokje eruit krijgt? Ik heb denk ik nog net voldoende overschot... Voordeel is dat je de stof in twee richtingen kan knippen, je verliest daardoor bijna geen stof.

   Verwijderen
 4. Ja, de bloempjes vind ik ook de leukste, als ik dan echt moet kiezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo grappig, ik zie hier het stofje van mijn tennisrokje passeren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alle blauwtjes zijn favoriet bij mij, hoe zou dat toch komen? ;)

  BeantwoordenVerwijderen