zaterdag 19 oktober 2013

Telma dress: day 2

Vandaag moest er eerst nog flink in de tuin gewerkt worden, wat een prachtige dag was het! Merijn hielp flink mee terwijl grote broer op scoutsweekend is. Een zalig dagje!Na het vele harde werken, wat shoppen in de NM, een kort ziekenhuisbezoekje en het avondeten, was het rond 21u tijd voor mama om aan de naaimachine te gaan zitten :). Klaar ben ik nog niet, maar het bovenstuk (zonder kraag) al wel! Volg maar mee!


 De patroondelen uitknippen deed ik de vorige avond al. Een grote tafel waarop je alles kan uitspreiden is geen overbodige luxe! Ik zou met 1.5 m stof niet toekomen, het zal toch gemakkelijk 2 meter geweest zijn. Enkel de kraag (2x) en het voorpand rok (1x) komen aan de stofvouw. De rest wordt gewoon op dubbel stoflaag geknipt. Ik legde eerst schouderpas I, dan voorpand A, rugpand B, kraagje K, achterpand rok D, voorpand rok C, mouw F+G, beleg J, manchet H en riempje L. Zoals je ziet zal mijn riempje te kort zijn, maar dat geeft niet zo erg denk ik... Bij de mouw koos ik voor een driekwart versie. Ik knipte onderaan niet volledig mee met het patroon. Ik heb nl graag dat als ik de mouw omplooi voor het omzomen, dat de stof na het omplooien perfect overlapt. Daarom knip ik beetje extra stof, zodat ik zeker voldoende speling heb. 

Zo, stof is uitgeknipt, nu kunnen we beginnen!


Eerst van de patroondelen flink de merktekens overnemen met rijgdraad

En knipjes geven waar nodig. Ik knipte niet de volledige driehoekjes in, maar aangezien de naadwaarde 1.5 cm is, zou het wel perfect kunnen.

Plooitjes instikken: plooien volgens patroon door telkens de twee benen van de 'driehoek' op elkaar te leggen (ik gaf knipjes aan de beginpunten van de benen van de driehoek, dan moet je maar twee knipjes op elkaar leggen en plooien tot aan je merkteken). De plooitjes eventueel vastspelden, en stikken tot aan je merkteken. Je stikt dus schuin, van breed tot in een puntje, volgens de lijn van de benen van de driehoek. Ik stik op het einde 'in de ruimte' zoals dat heet: als je aan je merkpunt komt, nog enkele steken verder in de lucht. Vandaar de loshangende draadjes. Hier kan je nog een knoopje in leggen. Tenslotte stikte ik de plooitjes nog eens door op 0.7 cm van de naad, dan valt dit stiksel later zeker in je naadwaarde van 1.5 cm.


Dan nam ik er nog eens mijn patroon bij voor de schouderpas I. In je voorpand A kan je in je patroon ook de plooitjes vouwen. Zo heb je de werkelijke lengte zoals je stof zal zijn nadat je de plooitjes stikte. De zijnaad na het plooien loopt perfect door, dit toont aan dat het patroon goed getekend is! De schouderpas I bleek iets langer te zijn. Ik spelde de bovenkanten eerst op elkaar. De twee platte stukjes die je ziet zijn perfect 1.5 cm (de naadwaarde) en die laat je dus overlappen. Je begint dus te spelden van aan de halslijn van je kleed.

1.5 cm van de platte stukjes die overlappen.

Vanaf hier ga je verder met de schouderpas I vast te spelden. Dit lijkt een rare bocht, maar gewoon spelden zonder aan de stof te trekken en dat komt prima in orde. Dit doe je voor zowel linker als rechterdeel van voorpand (je hebt ook twee schouderpassen I). Aangezien je alles op dubbel stof knipte, is alles al perfect gespiegeld.

Na het aan elkaar stikken op 1.5 cm ziet het er zo uit. Aan de linkeronderkant heb je nog een beetje schouderpas over (die verder komt dan de zijnaad van het voorpand). Deze knip ik er gewoon af voor ik verder werk. Ik denk dat er op de schouderpas beetje speling zit omdat de lengte van je voorpand waar je schouderpas moet aankomen altijd iets zal afhangen van hoe je je plooitjes in het voorpand hebt gestikt.

De twee achterpanden aan elkaar naaien (ik deed dit met de overlock).

De schoudernaden van achterpand recht op recht aan elkaar zetten met de schoudernaden van je linker en rechter voorpand.

Als je dit openplooit krijg je dit. (Voorpand L, schouderpas L, achterpand L, achterpand R, schouderpas R en voorpand R).

De twee zijnaden lockte ik ook al aan elkaar. Dit begint al op een blousse te lijken!


Morgen doe ik verder met de kraag (ai ai, als dat maar goed komt!). Ik wil er graag een paspeltje in, en denk te combineren met rood. In de riem ga ik het deeltje rode paspel laten terugkomen. Of iemand andere ideetjes! Alles welkom :).
9 opmerkingen:

 1. Ik volg, ben benieuwd naar de Telma Dress!
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het merendeel in het schermerlicht moeten naaien... bij mij geen foto's. Wel knap hoe je het doet!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik volg graag mee en benieuwd naar het resultaat. Amai, wat een energie om alles nog eens mooi te fotograferen en uit te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Benieuwd naar het eindresultaat! Rode paspel lijkt mij een heel leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het ziet er al heel goed uit... ook moooiii stofje.
  Dat rood zal iets extra's geven, maar of het nodig is ... ben daar in ook altijd aan het twijfelen
  Ben benieuwd ...

  http://mumendemiekes.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vind geel altijd zo mooi bij donkerblauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. oh, Marloes heeft gelijk, geel is ook mooi!!! Ik heb omgekeerd gewerkt: rood-blauw http://mamuskasew.blogspot.be/2013/10/telma-dress-to-impress.html

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wauw, ontzettend onder de indruk!!! You rock!

  BeantwoordenVerwijderen