vrijdag 27 december 2013

Thema-gebak: de kerststronk

Als er bezoek komt rond kerstmis, worden er hier traditie-getrouw kerststronken gebakken! Een opgerolde variant van de biscuit...

Nu is mijn blog-timing niet perfect, maar hé, met oudejaar kan je ook nog een kerststronk eten he, en met nieuwjaar ook. Dus hier komt ie toch: de how-to-make-it...

Men neme het recept van de biscuit (klik). Deze gaan we nu echter niet in een ronde vorm bakken, maar gewoon in een rechthoek van ongeveer 1 cm dik op een bakplaat gieten (op bakpapier). Als je deeg stevig genoeg is kan dit geen probleem zijn.

Dit ziet er dan ongeveer zo uit. 


En na een kwartiertje bakken bij 160-180°C...


 ...zwieren we een natgemaakte handdoek over de biscuit (beetje klam-vochtig hé, die handdoek, niet druipende nat :) )

 Als je handdoek en bakpapier in de bovenhoeken vastneemt, kan je alles ondersteboven draaien zodat je handdoek onderaan ligt en je biscuit erboven op. Pel dan het bakpapier van je biscuit...

... en rol je biscuit op in de handdoek. 

Laten rusten! De biscuit gaat nu in opgerold afkoelen en zijn vorm 'onthouden'. 

Ondertussen kunnen we onze slagroom (met suiker erbij) superstijf kloppen... 


 En dan de biscuit nog versieren! 
Uit de handdoek wikkelen....

...voorzichtig beetje open plooien en slagroom + fruit (perzik of ananas, of ...)
op 2/3e van de biscuit doen. Door het oprollen wordt je laatste 1/3e ook mee opgevuld. Hier rolde ik dus van boven naar onder. 

Je biscuit ligt dan op de 'naad'. Bovenaan kan hij beetje openbarsten, dat is niet erg, je bestrijkt dit toch rijkelijk met slagroom! 

En dan het leuke deel! De zijkanten afsnijden, zodat ze mooi recht zijn. Dan kan je de kids roepen dat ze de stukjes mogen opeten. Dat moet je meestal geen twee keer herhalen :). 

Versieren doe je naar keuze. Slagroom erop en zijkanten met hagelslag zijn hier favoriet. De suikerparels vind ik zelf nogal hard, maar ze staan wel mooi. 

Ik maakte nog wat chocolade ventjes (lang leve de sint-overschot om te smelten!)...

....die mee op de taart mochten. 

Voila, klaar!  En enkele vorige jaargangen :). De 'speciallekes' (groene blaadjes en chocolaatjes in vorm van klokjes) vind je bij het Gents Bakkershuis. Je vindt er ook super leuke plastieken hertjes, maar enkel per 1000 stuks... Beetje veel van het goede, maar misschien laat ik me ooit toch eens gaan :).

4 opmerkingen: