maandag 2 april 2018

Frambozen yoghurt taart

of mango-yoghurt taart, of passievrucht-yoghurt taart of bosbessen-yoghurt taart, kan allemaal. Deze is zo leuk om te maken en zo heerlijk lekker en gemakkelijk. Je kan hem trouwens overal maken, want je hebt helemaal geen oven nodig!

Wat heb je dan wel nodig:

bodem:
       100 g boter
       200 g koekjes (vb speculoos of lange vingers of bastogne of mengeling...)

Fruit:
      5 gelatineblaadjes
      400 gram diepvriesframbozen of mango of fruit naar keuze
      3 eetlepels suiker (of naar smaak)

Yoghurtvulling:
     7 blaadjes gelatine
     600 g volle griekse yoghurt (ik heb graag de 'pur natur' yoghurt. Die is 700 g maar ik gebruik het allemaal)
     100 g suiker
     300 ml room
     1 uitgeperste citroen

Werkwijze:

Smelt de boter, mix de koekjes, meng met elkaar en duw dit mengsel aan op een met bakpapier bekleedde springvorm. Ik steek er ook al een kartonnetje onder, ander is de taart soms moeilijk uit de bodem te verplaatsen. Er is een handig trukje om mooi rondjes te knippen uit bakpapier. Ik zag het eerst bij Jeroen Meus, maar deze deze dame toont het ook mooi (al ga ik zeker niet te werk met een lat en zo, gewoon op gevoel) (check it out!). Deze bodem zet je in de koelkast terwijl je de rest van de vulling maakt.
Warm de diepvriesframbozen (of ander fruit) op met het suiker tot je een glad mengsel bekomt (zoals confituur). Week de gelatineblaadjes in koud water en meng in het warme fruitmengsel. Laat dit gewoon staan terwijl je de yoghurt mengeling maakt.
Klopt de room met de suiker, niet superstijf, maar de zelfde consistentie als je yoghurt ongeveer. Week de gelatineblaadjes in koud water, en los op in klein beetje water met het citroensap (je wil zo weinig mogelijk vocht, net genoeg om je gelatine op te lossen). Meng de room met je yoghurt en meng de gelatine-mengsel eronder (dit zal nog warm zijn, maar als je alles direct goed omroert krijg je geen klonters). Breng dit mengsel in je springvorm. Giet dan je frambozencoulis er in cirkelvormige bewegingen bovenop. Begin met een grote buitenste cirkel en zo alsmaar meer naar het midden toe. Als je dit vanop wat hoogte doet, dringt de coulis in je yoghurt zodat je een mooi patroon verkrijgt. Je kan alles ook gewoon echt mengen natuurlijk, dan heb je een egaal roze taart, maar ik zie graag die kleurschakeringen. Met een prikker of vork kan je dan nog even wat cirkelvormige bewegingen maken (grote cirkels, alsof je de omtrek van een spinnenweb nadoet) om een mooi patroon te krijgen. Zet gedurende een uur of 2 in de frigo. Maak je springvorm los en met het kartonnetje kan je je taart op een andere schotel leggen. Smakelijk!
    
5 opmerkingen: