Merijn is gek op framboosjes. Een
frambozenkaastaart stond al een tijdje op de planning en zijn verjaardag was
het ideale moment om de taart te maken! Ik gebruikte het recept van Jeroen
Meus, maar met een andere bodem (normaal is het zanddeeg, maar daar had ik geen
zin in om dat nog te maken). Het werd dus een eenvoudige speculoosbodem.
De klassieke verjaardagstaart was er natuurlijk ook! En op de foto hierboven vang je een glimp op van rabarbertaart. Die wordt later nog wel eens geblogd.
Bij de vulling volgde ik wel braafjes het recept!
Ik gebruikte wel diepvriesframbozen, en maakte nog een coulis met de overschot
voor bovenop de taart. De taart is wel wat werk, en het is handig een
keukenrobot te hebben zodat je beiden handen vrij hebt. Maar het resultaat was
super! Werkwijze vind je ook terug als je Jeroen Meus frambozenkaastaart
googled. Hier de beetje aangepaste en ingekorte vorm. Bij Jeroen kan je wel nog
een filmpje kijken :).
Bodem
200 g speculoos
50 g boter
de vulling van de kaastaart en afwerking
300g diepvries frambozen
Bodem
200 g speculoos
50 g boter
de vulling van de kaastaart en afwerking
300g diepvries frambozen
100 g verse frambozen
500 g plattekaas
200 g suiker
80 g bloem
2 dl melk
4 eieren
1 vanillestokje
bloemsuiker
bereiding
bodem
·
maal je
speculoos fijn met de keukenrobot, of stop hem in een diepvrieszakje en klop
hem fijn met een deegrol
·
meng geplette
speculoos met 50g gesmolten boter
·
leg dit op
een taartvorm. Door het kruimelige mengsel met een vork aan te duwen krijg je
een mooie speculoos bodem. Duw de bodem aan de randen ook mee omhoog om ook een
zijkant van je taart te krijgen
·
zet deze vorm
in de koelkast terwijl je je vulling maakt.
de
vulling van de kaastaart en afwerking
·
Meng de
suikers met de ei-dooiers. Bewaar het eiwit voor later.
·
Meng met de
keukenmachine tot je een bleke suiker-dooier massa bekomt.
·
Breng de melk in aan de kook op een klein vuurtje.
Schraap er de zaadjes uit de vanillestok bij. Je kan tegenwoordig trouwens ook vanillepoeder
zo kopen in de supermarkt.
·
Meng de bloem
bij de bleke dooier-suiker massa
·
Giet de warme
melk geleidelijk bij dit beslag, terwijl de keukenmachine draait. (vergeet je
vanillestok niet te verwijderen!). Laat draaien tot het mengsel is afgekoeld.
·
Verwarm de
oven voor tot 170°C.
·
Klop het
eiwit stevig wit.
·
Meng de plattekaas
bij het afgekoeld beslag.
·
Voeg de helft
van de ontdooide diepvriesframbozen toe en roer kort zodat de frambozen wat sap
lossen.
·
Spatel het
eiwit doorheen het beslag met plattekaas.
·
Schuif de
taart in de voorverwarmde oven van 170°C gedurende 50 tot 60 minuten.
·
Laat de
kaastaart afkoelen. Klik de spingvorm los en verhuis het gebak voorzichtig naar
een vlakke schaal. Of laat hem op de bodem van je springvorm liggen. Bij
voorzichtig snijden kan je er zo kleine stukjes uit serveren!
·
Bepoeder de
taart met een laagje bloemsuiker en werk ze af met verse frambozen.
Optioneel:
- breng de overschot van de diepvriesframbozen aan de kook met 2-3 eetlepels suiker
- week 2-3 blaadjes gelatine voor in de water. Knijp uit en voeg aan de warme frambozen toe.
- zeef de gelei indien gewenst voor het toevoegen van de gelatine
- giet de gelei over de kaastaart en laat afkoelen. Leg je frambozen de volgende dag voor het serveren op de kaastaart.
De klassieke verjaardagstaart was er natuurlijk ook! En op de foto hierboven vang je een glimp op van rabarbertaart. Die wordt later nog wel eens geblogd.
Mmmmmh!
BeantwoordenVerwijderenHoi, ik heb jou genomineerd voor een Liebster Award. Ik vind jou blog leuk en de moeite waard.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Sabrina
Hoi, ik heb jou genomineerd voor een Liebster Award. Ik vind jou blog leuk en de moeite waard. Check mijn blog http://mamasasewing.blogspot.be/2015/09/liebster-award.html
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Sabrina